Baseret på mine snart 20 års erfaring i ERP branchen, hvor jeg har set både hvad der virker, og hvad der ikke virker, er jeg kommet frem til de her 5 gode råd til, hvordan man får succesfulde ERP projekter.

Formål før Funktion.

Det er nemt at fokusere på, hvad et system skal gøre, hvilke funktioner det skal have. Men hvis man ikke først har tænkt over, hvad for et formål som de funktioner skal opfylde, så risikerer man at bruge rigtigt meget tid på de forkerte funktioner. Så det første man skal spørge sig selv om, når man beskriver en funktion, er hvad skal jeg bruge den til, og hvilken værdi giver det mig. Og hvis man ikke kan svare tilfredsstillende på det, så er det nok ikke en vigtig funktion og kan udelades.

Mennesker før Maskiner

Ethvert ERP-system skal bruges af mennesker. Hvis systemet ikke bliver brugt, så er det ikke noget værd. Det er derfor vigtigt, at man inddrager alle i designet af systemet, så man ved at systemet løse de problemer, som brugerne rent faktisk sidder med. Og brugerne er også meget mere villige til at tage et nyt system i brug, hvis de føler de har haft indflydelse på systemets udformning.

Maksimer kan, Minimer skal

Der er ingen af os, der kan lide at andre bestemmer over os. Og slet ikke at systemer IT-bestemmer over os. Der er for de fleste intet så frustrerende, som når de trykker ENTER, og systemet så fortæller dem, at det må de ikke. Husk at ERP systemer understøtter forretningen, og de mennesker der driver forretningen. Derfor er det bedre, at men designer systemet ud fra en filosofi om, at systemet netop skal hjælpe i hverdagen, og gøre så meget som muligt nemt, og begrænse så lidt som muligt.

Omfavn Kompleksitet

Indførelse af et nyt ERP system er en læringsproces. Det er ofte umuligt at overskue alle konsekvenser og muligheder fra starten. Men det er ikke dårligt, det er faktisk godt – det giver hele virksomheden mulighed for at lære, hvordan man kan forbedre sig, hvis man tillader det. Så vær derfor ikke bange for for kompleksiteten, men planlæg efter den. Og det gøres bedst ved at køre korte processer, der fokusere på at forbedre en ting af gange, få feedback, skabe værdi, og så først derefter rykke videre med næste problem. Det virker næsten aldrig, hvis man prøver at specificerer alt fra starten.

Spendér i stedet for at spare

Det kan måske lyde kontra-intuitivt, i det at de fleste virksomheder gerne vil spare penge på deres IT. Men at spare penge på indførelsen af et nyt ERP system, er det forkerte sted at spare, hvis man gerne vil have et succesfuldt system, der skaber værdi. Den virkelig værdi opstår, når man har indført et system, og det i hverdagen hjælper virksomheden til at være mere effektiv og tjene flere penge. Men man når ikke dertil, hvis man kun prøver halvt, ved ikke at vil bruge de nødvendige penge, og ikke mindst den nødvendige tid og interne ressourcer på at nå målet. For indførelse af et nyt ERP system er en forandringsproces, og det kræver noget af virksomheden, at komme succesfuldt igennem den.

Tagged with →  
Share →